data - Carta drepturilor contribuabililor, “uitata” de inspectorii fiscali
Carta drepturilor contribuabililor, “uitata” de inspectorii fiscali

Inainte de inceperea unei inspectii fiscale, agentii economici trebuie sa fie informati in legatura cu drepturile si obligatiile pe care le au pe durata controlului, conform prevedirilor Cartei drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale.

Documentulul trebuie sa fie transmis odata cu avizul de inspectie fiscala. Prevederea este una cu vechime, insa inspectorii fiscali omit sa o aplice in numeroase situatii, dupa cum au semnalat specialistii din cadrul Riff Holding International.

„Organele de control fiscal <<omit>> cu lejeritate comunicarea drepturilor si a obligatiilor contribuabilului, aspect foarte important de care ar trebui sa se tina cont in timpul controlului fiscal. Odata cu instiintarea asupra efectuarii acestui control este obligatia controlorilor sa transmita Carta drepturilor contribuabililor”, precizeaza Marius Stancescu, presedintele Riff Holding International.

Un efect neplacut al acestei situatii este faptul ca, in 90% dintre cazuri, cei controlati nu isi pot apara corect drepturile, spun expertii juridici din cadrul Riff. „De când a fost introdusa aceasta carta nu avem cunostinta ca macar unul dintre clientii nostri sa fi primit documentul inaintea sau in timpul controalelor fiscale. Iar aici vorbim despre aproximativ 30 de companii din portofoliul nostru verificate in ultima perioada”, a declarat Marius Stancescu.

Pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale contribuabilul are urmatoarele drepturi: dreptul de a fi instiintat despre actiunea de inspectie fiscala, dreptul de a solicita modificarea datei de incepere a inspectiei fiscale, dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele, taxele si contributiile sociale aflate in cadrul termenului de prescriptie, dreptul de a fi informat, dreptul de a refuza furnizarea de informatii, dreptul de a fi primul solicitat pentru a furniza informatii, dreptul sa beneficiati de asistenta de specialitate sau juridica, dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal.

In plus, agentul economic are dreptul la asistenta de specialitate si este protejat pe linia secretului fiscal. In categoria informatiilor considerate secrete fiscale intra date despre contribuabili, obligatiile fiscale, sursa si suma veniturilor debitorului. La acestea se adauga si alte drepturi importante prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, care contine Carta drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale.


Acest articol a fost propus de Riff Holding International
Adauga la favorite sau la principalele retele de socializare :

Alte articole din categoria noutati care s-ar putea sa te intereseze :
data Somajul din zona euro a scazut in octombrie la 9,8%, cel mai redus nivel din ultimii sapte ani
data RITZ - NOUTATI LA SFARSIT DE NOIEMBRIE
data Directia Antifrauda anunta controale de amploare in luna Sarbatorilor de Iarna
data Comunicarea in 2017. Firmele se focuseaza pe campaniile integrate pe Internet
data Și Andone a vazut penalty-ul la Adi Popa " Mesajul pe care i l-a transmis lui Negoita
data Fabrica de evitat taxe Mendes. Clienti: Ronaldo, Mourinho si altii. Suma prelucrata: 188,4 de milioane de euro
data In 30 de zile dupa ce semnati contractului de inchiriere trebuie sa depuneti la ANAF Declaratia 220
data Stigmatul esecului in afaceri si initiativa europeana start-up. Cum vrea CE sa ajute micile firme din Romania sa se extinda in UE
data In ultimul an, investitorii straini si-au deschis circa 4.400 de firme in tara noastra. Una din 3 e in Bucuresti si e axata pe comert
data VIDEO AS Roma - Pescara 3-2/ Gazdele au revenit pe locul doi in Serie A