data - Carta drepturilor contribuabililor, “uitata” de inspectorii fiscali
Carta drepturilor contribuabililor, “uitata” de inspectorii fiscali

Inainte de inceperea unei inspectii fiscale, agentii economici trebuie sa fie informati in legatura cu drepturile si obligatiile pe care le au pe durata controlului, conform prevedirilor Cartei drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale.

Documentulul trebuie sa fie transmis odata cu avizul de inspectie fiscala. Prevederea este una cu vechime, insa inspectorii fiscali omit sa o aplice in numeroase situatii, dupa cum au semnalat specialistii din cadrul Riff Holding International.

„Organele de control fiscal <<omit>> cu lejeritate comunicarea drepturilor si a obligatiilor contribuabilului, aspect foarte important de care ar trebui sa se tina cont in timpul controlului fiscal. Odata cu instiintarea asupra efectuarii acestui control este obligatia controlorilor sa transmita Carta drepturilor contribuabililor”, precizeaza Marius Stancescu, presedintele Riff Holding International.

Un efect neplacut al acestei situatii este faptul ca, in 90% dintre cazuri, cei controlati nu isi pot apara corect drepturile, spun expertii juridici din cadrul Riff. „De când a fost introdusa aceasta carta nu avem cunostinta ca macar unul dintre clientii nostri sa fi primit documentul inaintea sau in timpul controalelor fiscale. Iar aici vorbim despre aproximativ 30 de companii din portofoliul nostru verificate in ultima perioada”, a declarat Marius Stancescu.

Pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale contribuabilul are urmatoarele drepturi: dreptul de a fi instiintat despre actiunea de inspectie fiscala, dreptul de a solicita modificarea datei de incepere a inspectiei fiscale, dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele, taxele si contributiile sociale aflate in cadrul termenului de prescriptie, dreptul de a fi informat, dreptul de a refuza furnizarea de informatii, dreptul de a fi primul solicitat pentru a furniza informatii, dreptul sa beneficiati de asistenta de specialitate sau juridica, dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal.

In plus, agentul economic are dreptul la asistenta de specialitate si este protejat pe linia secretului fiscal. In categoria informatiilor considerate secrete fiscale intra date despre contribuabili, obligatiile fiscale, sursa si suma veniturilor debitorului. La acestea se adauga si alte drepturi importante prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, care contine Carta drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale.


Acest articol a fost propus de Riff Holding International
Adauga la favorite sau la principalele retele de socializare :

Alte articole din categoria noutati care s-ar putea sa te intereseze :
data Investitiile in publicitate genereaza castiguri catre PIB de 7 ori mai mari. Suma cheltuita in UE, in 2014, in publicitate : 92 miliarde euro
data Prin impunerea regimului de plata si eliminarea plafonului de 5 salarii medii, industria de IT in pericol?
data In 26 de ani de capitalism, decalajul Romaniei fata de Germania s-a adancit
data Incetinirea economiei romanesti in 2017, prognozata de catre BNR
data Anchete Cenzurate din Presa-Azi-Eutanasiatorii de firme…Cui ii este dator PSD-ul si de ce nu se uita ANAF in aceasta directie ?
data SUV-ul CX-3, cel mai bine vandut model Mazda in Romania
data Spatiul Privat Virtual a fost extins catre toti contribuabilii
data Decizie controversata: formularul 088 a fost eliminat. Fiscul trebuie sa isi ia singur informatiile cerute prin declaratia de TVA
data Cele mai importante schimbari fiscale care ii vor afecta pe antreprenori in 2017
data Minuta sedintei CA al BNR din ianuarie: Perspectiva politicii fiscale si a celei de venituri ramane incerta, mai ales a constructiei bugetului public pentru anul 2017