

Evolutia cursului de schimb valutar in 2009 este privita intr-un mod pesimist datorita urmatoarelor motive: scaderea productiei industriale, lipsa de finantari externe, micsorarea consumului.
La sfarsitul anului trecut, deprecierea leului nu a putut fi oprita nici macar de banii veniti de la muncitorii romani plecati in stainatate ca sa munceasca. In decembrie 2008, cursul a oscilat in jurul nivelului de 3.9 lei/euro.
Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank a explicat ca modificarea cursului leu/euro a fluctuat la fel ca si celelalte monede din regiune. In statele din Europa Centrala si de Est, deprecierea monedelor s-a datorat scaderilor de dobanda. In Romania, leul a scazut din cauza schimbarilor politice, incertitudinilor aparute, inrautatirea perspectivelor in ceea ce priveste deficitul bugetar, dar si statisticilor care arata ca productia industriala si a retailuliu vor scadea.
Amploarea deprecierii leului a depasit si cele mai negative previziuni ale analistilor care credeau, in cursul lunii septembrie, ca la sfarsitului anului 2008 cursul va fi cuprins intre 3.4 si 3.6 lei. O data cu trecerea timpului, atunci cand criza financiara a patruns in Romania, la mijlocul lunii noiembrie, analistii previzionau un curs de 3.8-3.85 lei la 31.12.2008. In final, toate parerile cu privire la cursul valutar s-au dovedit a fi optimiste. Astfel, cursul din ultima zi a anului 2008 a fost de 3.9852 lei/euro.
Adauga la favorite sau la principalele retele de socializare :

Alte articole din categoria noutati care s-ar putea sa te intereseze :








