data 26 octombrie - Editorial Noua cortina de fier

Jurnalistii americani sustin ca exista o metoda foarte simpla de a determina daca un politician minte. Esenta metodei: daca buzele politicianului se misca, atunci politicianul minte. Pana astazi, am fost ferm convinsi ca aceeasi metoda poate fi aplicata in cazul multora dintre jurnalistii americani care folosesc mass-media in calitate de instrument propagandistic. Esenta metodei: daca un jurnalist dintr-o cunoscuta publicatie americana scrie ceva, inseamna ca acest jurnalist contribuie la vreun efort propagandistic. Recentul articol publicat de Wall Street Journal si dedicat colonialismului financiar practicat de sectorul bancar vest-european in Europa de Est a fost un veritabil soc, deoarece am vazut pentru prima data un text onest iesit de sub pana angajatilor ramurii mediatice a conglomeratului Dow Jones and Company. Ne intrebam daca nu cumva jurnalistii de la Wall Street Journal au avut vreo revelatie ideologica sau si-au regasit moralitatea demult pierduta. Oricare ar fi motivele publicarii acestui articol, este remarcabil faptul ca cenzorii interni ai puĀ­blicatiei americane care sunt cunoscuti pentru intoleranta fata de opiniile "anti-establishment" sau "anti-capitaliste" nu au blocat publicarea. Ceva foarte interesant se intampla in mass-media din Vest, nu-i asa?

Daca textul scris de Paul Hannon ar fi avut un limbaj putin mai sec, atunci articolul intitulat "Dezasamblarea noii cortine de fier a sectorului bancar" ar fi semanat mult cu un rechizitoriu. Pe banca acuzatilor se afla bancile din Europa de Vest, guvernele vest-europene si guvernele fostului bloc socialist. Acest triumvirat a creat o situatie in care a aparut o zona geografica pusa in spatele unei noi "cortine de fier", zona in care dominatia politica a URSS a fost inlocuita cu dominatia economica a bancilor din Vestul Europei. Jurnalistul american propune din start o solutie pe care niciunul dintre reprezentantii clasei politice din Romania nu o va propune niciodata, adica renationalizarea sistemului bancar. Am ajuns sa traim intr-o epoca foarte interesanta, epoca in care un jurnalist de la Wall Street Journal atrage atentia politicienilor est-europeni asupra faptului ca renationalizarea sectorului bancar poate fi o idee foarte buna. Autorul sugestiei intelege ca o asemenea operatiune nu poate fi simpla si propune solutii alternative, insa majoritatea acestora sunt fie ineficiente, fie insuficiente, insa aproape toate sunt la fel de "anti-capitaliste" ca si propunerea de renationalizare. Economia de piata in varianta salbatica si incontrolabila nu-si mai are locul in conditiile actualei crize economice. Paul Hannon propune statelor sa inceapa constructia de la zero a unor noi "campioni nationali" in sectorul bancar, avertizand ca in caz contrar economiile din Estul Europei vor ramane "fara acces la creditare pentru perioade foarte indelungate". Daca si Wall Street Journal a ajuns la acceptarea faptului ca un stat nu poate functiona normal in conditiile in care sectorul bancar ii este controlat din strainatate, atunci comportamentul politicienilor romani care se agata de dogmele putrezite ale "liberalismului economic european" nu poate fi catalogat altfel decat anti-national.

Paul Hannon a trecut in revista aceleasi constatari pe care le-am facut de mai multe ori in paginile cotidianului nostru. Guvernele din Vestul Europei au dat dovada de ciĀ­nism de cea mai joasa speta atunci cand nu au permis bancilor straine sa intre in pietele proprii, dar in acelasi timp au incurajat "experimentul" in cadrul caruia majoritatea covarsitoare a activelor bancare din Europa de Est a ajuns sub controlul bancilor franceze, germane, italiene sau britanice. Jurnalistul de la Wall Street Journal a folosit termenul "ipocrizie" pentru a descrie situatia in care bancile vest-europene luau orice in Est, in timp ce in Vest guvernele descurajau intrarea de jucatori externi pe pietele in care operau bancile privilegiate, precum Deutsche Bank sau BNP Paribas.

Mitul despre o "Europa echitabila si democratica" se destrama impreuna cu mitul despre "investitorii strategici din Vest" care ar fi trebuit sa creeze o economie performanta in Romania. Uniunea Europeana nu a functionat niciodata pe principii echitabile si juste, scopul principal al acestei organizatii fiind facilitarea procesului de colonizare economica. Am ajuns la momentul fericit in care fata adevarata a "capitalismului liberal" si a "integrarii europene" a devenit vizibila pentru omul de rand. Istoria ne mai ofera o sansa sa construim un sistem mai bun.



Redactia Economica



Adauga la favorite sau la principalele retele de socializare :

Alte articole din categoria noutati care s-ar putea sa te intereseze :
data Economie mondiala - CE: Grecia trebuie sa adopte masuri de austeritate de inca 5,5% din PIB in urmatorii doi ani
data Economie mondiala - Spania accepta reducerile suplimentare de cheltuieli cerute de UE pentru reducerea deficitului
data Jeff Bridges scrie un ghid de consiliere spirituala, The Dude and the Zen Master
data Bercea Mondial, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala
data Fratii Awdi sunt acuzati de delapidarea CFR Mesagerie cu peste 1 milion de euro
data De ce Guvernul NU POATE REINTREGI salariile bugetarilor DECAT DACA INCALCA LEGEA
data Fed: Tensiunile de pe pietele financiare s-au atenuat. Economia SUA creste moderat
data Actiunile europene au inchis la maximul ultimelor sapte luni si jumatate
data Mafia retetelor la Constanta, jaf de zeci de milioane de euro