10. Rezultatul pe actiune – de baza se calculeaza împartind profitul sau pierderea neta exercitiului, atribuibila actionarilor comuni, la media ponderata a actiunilor ordinare, în circulatie în exercitiul respectiv.
11. În scopul calcularii rezultatului pe actiune – de baza, profitul sau pierderea neta a exercitiului, atribuibila actionarilor comuni, se considera a fi profitul sau pierderea neta exercitiului, diminuata cu dividendele preferentiale.
12. Toate veniturile si cheltuielile recunoscute într-o perioada, inclusiv cheltuielile cu impozitele si taxele, elementele extraordinare si interesele minoritare, contribuie la determinarea profitului net sau a pierderii nete aferente exercitiului (a se vedea IAS 8, Profitul net sau pierderea neta a perioadei, erori fundamentale si modificari ale politicilor contabile). Valoarea profitului net, corespunzator actionarilor preferentiali, incluzând dividendele preferentiale aferente exercitiului, se deduce din profitul net aferent exercitiului (sau se aduna la pierderea neta aferenta exercitiului), pentru determinarea profitului sau pierderii nete aferente exercitiului, atribuibila actionarilor comuni.
13. Valoarea dividendelor preferentiale, dedusa din profitul net aferent exercitiului, este urmatoarea:
(a) valoarea oricaror dividende preferentiale aferente actiunilor preferentiale noncumulative, declarate în exercitiul
(b) întreaga valoare a dividendelor preferentiale datorate în exercitiul respectiv, aferente actiunilor preferentiale
cumulative, indiferent daca asemenea dividende au fost declarate sau nu. Valoarea dividendelor preferentiale aferente
exercitiului nu include valoarea dividendelor preferentiale aferente actiunilor preferentiale cumulative, platite sau
declarate în exercitiul curent pentru exercitiile anterioare.
14. În scopul calcularii rezultatului pe actiune-de baza, numarul actiunilor ordinare este egal cu media ponderata a actiunilor ordinare în circulatie, în exercitiul respectiv.
15. Media ponderata a actiunilor ordinare în circulatie, în exercitiul respectiv, reflecta posibilitatea ca valoarea capitalului social sa fi variat în acel exercitiu, ca urmare a unui numar mai mare sau mai mic de actiuni aflate în circulatie la un moment dat. Aceasta medie reprezinta numarul de actiuni ordinare în circulatie Ia începutul exercitiului, ajustat cu numarul de actiuni rascumparate sau emise în perioada respectiva, înmultit cu un factor de ponderare a timpului. Factorul de ponderare a timpului este egal cu numarul de zile în care actiunile respective s-au aflat în circulatie, ca o cota din numarul total de zile ale perioadei; în multe situatii, se accepta o aproximare convenabila a acestei medii ponderate.
Actiuni emise Actiuni de trezorerie Actiuni în circulatie
31 mai 20X1 Emisiune de actiuni 800 - 2.500
1 decembrie 20X1 Rascumparare de actiuni proprii contra numerar - 250 2.250
31 decembrie 20X1 Sold final 2.800 550 2.250
(1.700x5⁄12) +(2.500x6/12) +(2.500x1/12)=2.146 actiuni
(1.700x12/12) +(800x7/12) –(250x1/12) =2.146 actiuni
16. În majoritatea cazurilor, actiunile se includ în media ponderata a actiunilor de Ia data din care contravaloarea acestora se înregistreaza drept creanta (care, de obicei este data când au fost emise), de exemplu:
(a) actiunile ordinare, emise contra numerar, se includ când se înregistreaza drept creanta valoarea numerarului de primit;
(b) actiunile ordinare, emise în urma reinvestitiei voluntare a dividendelor în actiunile ordinare sau preferentiale, se includ
(c) actiunile ordinare, emise în urma conversiei unui instrument de îndatorare în actiuni ordinare, se includ la data Ia care
(d) actiunile ordinare, emise în schimbul dobânzii sau principalului aferent altor instrumente financiare, se includ la data la
(e) actiunile ordinare, emise în schimbul stingerii unei datorii a întreprinderii, se includ la data stingerii datoriei;
(f) actiunile ordinare, emise ca plata pentru achizitionarea unui activ, fara implicarea numerarului, se includ la data la care
(g) actiunile ordinare, emise în schimbul prestarii de servicii societatii, se includ atunci când se presteaza serviciile.
În aceste cazuri, ca si în altele, momentul includerii actiunilor ordinare este determinat de clauzele si conditiile specifice, asociate emisiunii lor. Este necesar sa se acorde atentia cuvenita continutului oricarui contract care are legatura cu emisiunea respectiva.
17. Actiunile ordinare, emise ca parte a pretului de cumparare în cazul unei combinari de întreprinderi prin metoda achizitiei, se includ în media ponderata a numarului de actiuni la data achizitiei, deoarece cumparatorul include în contul sau de profit si pierdere rezultatele operatiunilor efectuate de societatea achizitionata începând de la data achizitiei. Actiunile comune, emise ca urmare a unei combinari de întreprinderi care este o uniune de interese, se includ în media ponderata a numarului de actiuni în toate exercitiile prezentate, pentru ca situatiile financiare ale societatii combinate se elaboreaza ca si când aceasta societate a existat dintotdeauna. De aceea, numarul de actiuni ordinare, utilizat în calcularea rezultatului pe actiune – de baza, în cazul unei combinari de întreprinderi care este o uniune de interese este egal cu valoarea agregata a mediilor ponderate ale întreprinderilor combinate, ajustata cu actiunile echivalente, aflate în circulatie, ale societatii rezultate din combinare.
18. În cazul în care actiunile ordinare se emit cu plata partiala, aceste actiuni platite partial se trateaza ca o cota din actiunile ordinare. Aceasta cota este egala cu raportul, dintre dividendele care le revin si cele corespunzatoare actiunilor platite integral, în exercitiul respectiv.
19. Actiunile ordinare care se emit numai la îndeplinirea anumitor conditii (actiuni cu emisiune eventuala) ;se considera în circulatie si se includ în calculul rezultatului pe actiune-de baza de la data din care sunt îndeplinite toate conditiile necesare. Actiunile ordinare în circulatie care sunt eventual returnabile (adica putând fi rascumparate de catre companie) se trateaza ca actiuni cu emisiune eventuala.
20. Media ponderata a actiunilor în circulatie în exercitiul respectiv, precum si mediile ponderate calculate pentru toate perioadele prezentate se ajusteaza în cazul unor evenimente, altele decât conversia actiunilor ordinare potentiale, care au modificat numarul de actiuni ordinare aflate în circulatie, fara a determina o schimbare corespunzatoare în marimea resurselor.
21. Se pot emite actiuni ordinare sau se poate reduce numarul actiunilor în circulatie fara sa aiba loc o schimbare corespunzatoare în marimea resurselor. Printre exemple se enumera:
(a) o capitalizare sau o emisiune de actiuni gratuite (cunoscuta în unele tari ca dividende de capital);
(b) un element de gratuitate în orice alta emisiune, de exemplu, o facilitate în cazul unei emisiuni de drepturi pentru-
actionarii existenti;
(d) o anulare a divizarii actiunilor (consolidarea actiunilor).
22. În situatia în care se realizeaza o capitalizare sau o emisiune de actiuni gratuite, sau o divizare a actiunilor, actiunile ordinare se emit si; se distribuie gratuit actionarilor existenti. De aceea, creste numarul actiunilor ordinare în circulatie, fara ca acest lucru sa determine o crestere o resurselor existente. Numarul actiunilor ordinare în circulatie înaintea operatiunii respective se ajusteaza cu modificarea proportionala a numarului de actiuni ordinare în circulatie, ca si când operatiunea ar fi avut loc la începutul primului exercitiu raportat. De exemplu, în cazul unei emisiuni de actiuni gratuite într-un raport de doi la unu, numarul actiunilor ordinare în circulatie înainte de emisiune se înmulteste cu trei pentru a se obtine noul numar total de actiuni, sau cu doi, pentru a se obtine numarul suplimentar de actiuni.
23. Referitor la pct. 21 (b) de mai sus, emisiunea de actiuni ordinare la data exercitarii sau conversiei actiunilor ordinare potentiale nu genereaza, în mod normal, un element de gratuitate, întrucât actiunile ordinare potentiale se emit, de obicei, la valoarea integrala, determinând o modificare proportionala a resurselor disponibile ale societatii. În cazul unei emisiuni de drepturi, pretul de exercitare este adesea mai mic decât valoarea justa a actiunilor. De aceea, o asemenea emisiune de drepturi include un element de gratuitate. Numarul actiunilor ordinare, utilizat în calcularea rezultatului pe actiune-de baza, pentru toate exercitiile anterioare emisiunii de drepturi, este egal cu numarul actiunilor ordinare în circulatie înaintea acestei emisiuni înmultit cu urmatorul factor
Valoarea justa pe actiune exact înainte de exercitarea drepturilor.
Valoarea teoretica pe actiune dupa exercitarea drepturilor.
Valoarea teoretica pe actiune dupa exercitarea drepturilor se calculeaza adunând valoarea justa agregata a actiunilor exact înainte de exercitarea drepturilor la sumele rezultate din exercitarea drepturilor, totul împartit la numarul actiunilor în circulatie dupa exercitarea drepturilor. În situatia în care drepturile, ca atare, urmeaza sa fie cotate pe piata separat de actiuni, înainte de data exercitarii lor, valoarea teoretica se stabileste la închiderea ultimei zile în care actiunile sunt cotate împreuna cu drepturile.
Emisiune de actiuni gratuite
Profit net pe 20X0 180
Profit net pe 20X1 600
Actiuni ordinare în circulatie pâna la 30 septembrie 20X1 200
Emisiune de actiuni ordinare gratuite la l octombrie 20X1 doua actiuni ordinare pentru fiecare actiune ordinare în
circulatie la 30 septembrie 20X1
Rezultatul pe actiune pe 20X1 600 =1,00
(200 + 400)
Rezultatul pe actiune ajustat, pe 20X0 180 =0,30
(200 +400)
Dat fiind ca emisiunea de actiuni gratuite nu are contraprestatie, ea se trateaza ca si când ar fi avut loc înainte de începutul anului 20X0, care este prima perioada raportata.
Exemplu – Emisiune de drepturi
20X0; 20X1; 20X2:
Profit net 1.100 1.500 1.800
Actiuni în circulatie înainte de emisiunea de drepturi 500 de actiuni
Emisiune de drepturi O actiune noua pentru cinci aflate în
circulatie (100 actiuni noi în total) Pretul de
exercitare: 5,00
Ultima zi de exercitare a drepturilor: 1 martie
20X1
Valoarea justa a unei actiuni ordinare exact înainte de data limita
1 martie 20X1 11,00
Calcularea valorii teoretice pe actiune dupa exercitarea drepturilor
Valoarea justa a actiunilor în circulatie + valoarea totala din exercitarea drepturilor
Nr. actiuni în circulatie înainte de exercitare + nr. actiuni emise în urma exercitarii drepturilor
(11,00 x 500 actiuni) + ( 5.00 x 100 actiuni)
500 actiuni + 100 actiuni
Valoarea teoretica pe actiune dupa exercitarea drepturilor = 10,00
Calcularea factorului de ajustare
Valoarea justa pe actiune înainte de exercitarea drepturilor 11,00 =1,1
Valoarea teoretica pe actiune dupa exercitarea drepturilor 10,00
Calcularea rezultatului pe actiune (RPA)
20X0 20X1 20X2
RPA pe 20X0 raportat initial: 1.100/500 actiuni 2,20
RPA pe 20X0 recalculat dupa emisiunea de drepturi:
1.1007(500 actiuni x 1,1) 2,00
RPA pe 20X1 inclusiv efectul emisiunii de drepturi 2,54
RPA pe 20X2 l .800/600 actiuni 3,00
Adauga la favorite sau la principalele retele de socializare :
Alte articole din categoria ceccar_legislatie_contabilitate care s-ar putea sa te intereseze :
Anexa C - Recunoasterea � exemple
Anexa B - Arborele decizional
Anexa A - Tabele � Provizioane, datorii si active
Data intrarii in vigoare
Prevederi tranzitorii
Prezentarea informatiilor
Restructurare
Contracte oneroase
Aplicarea regulilor de recunoastere si evaluare - Pierderi viitoare din exploatare