data - Salariul minim de incadrare pentru un fochist
Intrebare:


Un angajat in functia de fochist din anul 2002 la o societate comerciala din orasul Brasov are un salariu de incadrare de 470 lei. Este corect? Tinand cont de prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, ar trebui sa beneficieze de un salariu mai mare? Care este salariul de incadrare in acest caz? Pentru a obtine drepturile ce i se cuvin cui trebuie sa se adreseze?Raspuns:


In conformitate cu prevederile art. 40 din Codul Muncii pe anii 2007-2010 salariul minim de incadrare pentru functia de fochist este de 528 lei. Avand in vedere vechimea in munca pe care o are salariatul respectiv, angajatorul este obligat sa ii acorde un spor de vechime de cel putin 5% din salariul de baza. Asadar, salariul brut ar trebui sa fie de minimum 554,40 lei. De regula, fochistii isi desfasoara activitatea in ture si efectueaza ore de noapte. Daca persoana respectiva lucreaza noaptea cel putin 3 ore, in intervalul 22.00 - 6.00, angajatorul este obligat sa reduca programul de lucru cu ora (fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza) sau sa acorde un spor pentru munca de noapte egal cu 25% din salariul de baza.

In cazul de fata, angajatorul nu respecta prevederile obligatorii ale Codului Muncii pe anii 2007-2010 (vezi art. 11alin. (1) lit. d) din Legea 130/1996, republicata privind contractul colectiv de munca si art. 241 alin. (1) lit. d) din Codul muncii). Ne aflam in situatia unui conflict de drepturi. Angajatul se poate adresa instantei de judecata (Tribunalul Brasov). Instanta ii va da cu siguranta castig de cauza si il va obliga pe angajator sa ii achite reactroactiv drepturile de natura salariala. De asemenea, se poate depune o plangere la I.T.M. Brasov. Angajatorul risca sanctiuni contraventionale foarte aspre.

Adauga la favorite sau la principalele retele de socializare :

Alte articole din categoria utile care s-ar putea sa te intereseze :
data Perioada in care salariatul se afla in concediu fara plata pentru studii constituie vechime in munca
data Normele de munca
data Certificatul medical
data Plata comisioanelor catre ITM
data Concedierea disciplinara
data Pensia militara si cumulul de functii
data Plata salariului in moneda nationala
data Contestatia unei sanctiuni avertisment scris
data Beneficiarii concediului si indemnizatiei de boala
data Informarea candidatului cu privire la elementele contractului de munca